Trošak konflikta u organizaciji

Prema istraživanjima provedenim u različitim kompanijama diljem Europe i Amerike, zaposlenici u prosjeku izgube 2,8 sati tjedno na neprofitne konflikte. Shodno tome, izgubljena produktivnost i radno vrijeme iznose 359 milijardi dolara godišnje u vidu plaćenih radnih sati izgubljenih na konfliktne situacije. Nameće se, stoga, pitanje: Koja tvrtka si može priuštiti da tolika sredstava jednostavno baci u vjetar? Pored toga, oko 25% zaposlenika u konfliktima posljedično ima zdravstvene tegobe te odlazi na bolovanje ili postaje još manje produktivna na radnom mjestu.

Nažalost, nitko ne može pobjeći negativnim učincima međuljudskih konflikata i posljedičnom stresu. Istraživanja pokazuju da 85% svih zaposlenih doživi konflikt na radnom mjestu, dok 78% menadžera priznaje da pati od stresa na radnom mjestu. S druge strane dokazano je kako menadžeri u prosjeku 30% vremena potroše na razrješavanje različitih konfliktnih situacija unutar odjela. Ako je stara poslovica „vrijeme je novac“ doista istinita, onda većina menadžera značajne sume novca troši na nepotrebne stvari.

Iako nitko ne voli izgubiti dobrog djelatnika ili suradnika, znamo da su neriješeni konflikti ili loš odnos s nadređenima glavni razlozi zbog kojih zaposlenici napuštaju organizaciju. Drugim riječima, zaposlenici često odluče napustiti posao zbog odnosa sa šefom. Uzmemo li u obzir troškove zapošljavanja, obučavanja i treniranja, ukupni trošak pronalaska prikladne zamjene lako može doseći 150% vrijednosti godišnje plaće djelatnika koji odlazi iz kompanije. Trošak pronalaženja i regrutiranja osobe na menadžersku poziciju može biti i mnogo veći.

Tragično je i to što se navedeni izazovi radnog mjesta često preslikavaju i u privatne odnose. Loše upravljani konflikti neminovno utječu i na naše odnose s prijateljima, članovima obitelji, suradnicima i susjedima.

Većina ljudi povezat će ove činjenice s vlastitim iskustvima. Svi znamo da osjećaj nakon konflikta kojim nismo uspješno upravljali i nije najbolji. No, što je s financijskim troškovima konflikata u poslovnom okruženju na mikro razini? Možemo li izračunati takve troškove za jedan odjel ili manju kompaniju? Možemo li proaktivno i sistematski upravljati konfliktima na radnom mjestu? Odgovor je potvrdan: možemo! Trošak konflikta unutar tima ili organizacije može se mjeriti, a rezultati su zapanjujući.

Bez sumnje, konflikt je veliki trošak na osobnom i organizacijskom nivou. Loše upravljani konflikti kradu nam vrijeme, novac, zdravlje i zadovoljstvo. Međutim, moguće je naučiti kako imati ‘lijepe konflikte’, koji će nas dosljedno odvesti do veće produktivnosti i boljih odnosa, ostavljajući pritom sve sudionike s dobrim osjećajem o sebi.

Kako izračunati trošak jednog konflikta u organizaciji?

Obrazac Kalkulator troska konflikta pomaže izračunati troškove konflikta na radnom mjestu ukazujući koliko skup može biti samo jedan sukob. Obrazac se popunjava informacijama s kojima trenutno raspolažete. Ako nemate sve informacije, nemojte brinuti; dopunite ih proizvoljno s logičnim vrijednostima.

Povezane objave

Gentisove 360° Feedback promocije

Gentisove 360° Feedback promocije

Svatko od nas je sigurno barem jednom u životu tragao za savršenim alatom za osobni razvoj, za koji smo bili spremni platiti puno novaca. No jesmo li svjesni da nam je jedan od najvrjednijih...

Korištenje DISC Flow® procjene u organizaciji

Korištenje DISC Flow® procjene u organizaciji

Kamen temeljac svake uspješne organizacije su motivirani i angažirani zaposlenici. Međutim, pronaći pravi alat za osobni razvoj koji besprijekorno funkcionira sa svim različitim snagama i...

Prednosti 360° Feedback upitnika

Prednosti 360° Feedback upitnika

360° Feedback je proces u kojem zaposlenici primaju povjerljivu, anonimnu povratnu informaciju od drugih osoba iz njihovog okruženja. Procjenitelji su najčešće šef, kolege i podređeni - 8 do 12...